Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az újépítésű ingatlan

2008.01.14

Az újépítésű ingatlan egy teljesen más kategória. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy az építkezés melyik fázisában érdemes vásárolni. Az, hogy ezt az oldalt létrehoztam, leginkább annak köszönhető, hogy rengeteg tévhitet és rossz tanácsot olvastam a neten ezekkel az ingatlanokkal kapcsolatban. Szintén a teljesség igénye nélkül sorra veszem a legfontosabb kérdéseket.

1. Hol vásároljak újépítésű lakást? Ezt nagyban befolyásolja a pénztárcánk, a közlekedési szokásaink, munkahelyünk és természetesen az, hogy milyen céllal vásárolunk.

A külvárosi lakópark. Ezekben a házakban akkor érdemes vásárolni, ha viszonylag alacsony áron szeretnénk újépítésű otthont családunknak. Befektetésnek nem túl jók, áruk nem vagy csak kicsit emelkedik, kiadni olcsóbban lehet, ellenben remek, csöndes otthon válhat belőle. Hosszabb távra érdemes megvásárolni őket. Minőségük átlagos, de már szinte mindenhol választhatók a burkolatok és színek katalógusból. 280-400e Ft/nm

Belvárossal szomszédos kerületek. Itt akkor érdemes vásárolni, ha a belváros közelsége valamiért szempont, de nem szeretnénk vagy nem tudjuk a magas árat megfizetni egy központi otthonért. Itt még van zöld terület, ez mindenképpen előny, a közlekedés jó. Sok az olyan ház, ami valamilyen szolgáltatást is ad, szauna, úszómedence, portaszolgálat, ám ezek erősen befolyásolják a közösköltséget. Mérlegeljük, hogy szükségünk van-e ezekre, ki tudjuk-e használni ezeket a szolgáltatásokat. A minőség egyel jobb az előzőnél, sokszor még konyhabútort vagy klímát is kapunk a listaárért. A burkolatok itt is választhatóak. 320-400e Ft/nm

Belvárosi házak. Ezek a pezsgő belvárosi hangulat kedvelőinek szánt ingatlanok. Presztízsük magasabb, mint az eddigiek, befektetésnek kiválóak, mivel gyorsan és magas áron kiadhatóak. Értékük folyamatosan növekszik minimum az infláció mértékével esetenként a többszörösével. Szinte mind rendelkezik mélygarázzsal. Érdemes a Duna közelében vásárolni, bár ezek a legdrágábbak. Minőségük magas, ami az árban is tükröződik. 360-1200e Ft/nm

Prémium kerületek. Mindenképpen a legmagasabb presztízsű ingatlanok, többnyire üzletemberek, külföldiek vásárolják meg őket. Áruk a megépítést követően esik, így befektetésnek nem, inkább egy reprezentatív otthonnak ajánlanám. Ezek az ingatlanok használtan 20%-al kevesebbet érnek. Kiadni nehéz, mert kicsi az a réteg, aki ezt meg tudja fizetni.

2. Kitől vásároljak újépítésű lakást? Ez az egyik legnehezebb kérdés a vásárló szemszögéből, ugyanis rengeteg rémhír terjeng a médiában. Sajnos van amelyik teljesen jogos, de a többségük csak a szegény vásárlót riogatja. Nyugodtan vásároljunk tervezőasztalról, ha meggyőződtünk a fejlesztő hátteréről. A komoly ingatlanberuházók minden további nélkül felfedik hátterüket és tájékoztatást nyújtanak nekünk arról, hogy milyen fedezete van az ingatlan építésére. Arról is nyugodtan érdeklődjünk, hogy hogyan választották ki a kivitelezőt, milyen biztosítékokat kértek tőle és hogyan ellenőrzik az építési ütemeket és a minőséget. Komoly cégek mindenről tájékoztatni fognak minket és nem próbálnak meg különféle ködösítésekkel lerázni. Ha ezt tapasztalják, akkor nyugodtan gyanakodhatnak. Megbízható fejlesztőknél a szerződésben is kitérhetünk olyan biztosítékokra, amik minket védenek. Az építés elején lehet a legjobban érvényesíteni a kedvezményeket és nem utolsó sorban még válogathatunk a legjobb lakásokból.

3. Mekkora lakást vegyünk? Ez a saját igényeinktől függ. Saját magunknak keresünk lakást vagy esetleg befektetésnek? Saját magunknak olyan lakást válasszunk, ami a legjobban kielégíti az igényeinket, kényelmes és hosszútávon kellemes otthonunk lehet, ha befektetésnek, akkor gyorsan kiadható lakást válasszunk. Most a 1,5-2 szobás, 40-50 nm-es lakások a legkeresettebbek, ezeknek a legnagyobb a piacuk és ezeket lehet a legkönnyebben kiadni.

4. Vásároljunk-e garázst? Mindenképpen nézzük meg, hogyan lehet parkolni a környéken. Ha ingyenes a parkolás és többnyire van szabad hely, akkor csak akkor vásároljunk, ha féltjük az autónkat, mert nem lesz könnyen érvényesíthető az ára, ha el szeretnénk adni. Ha fizetős övezetben vagyunk, esetleg tilos parkolni, akkor mindenképpen érdemes, mert könnyen ki tudjuk adni, akkor is, ha mi nem használjuk.

5. Melyik emeleten vásároljak? Az ár emeletenként növekszik. A földszint a legolcsóbb és innen emeletenként változik általában 10e Ft/ nm-el. A legfelső, panorámás, tetőkertes, nagy teraszos lakások a legdrágábbak.

6. Tisztázandó kérdések:

- Mikor készül el a ház,

- ha csúszik az átadás, hogyan kompenzálja azt a beruházó,

- mik a fizetési feltételek,

- pontosan mit tartalmaz a kialkudott ár,

- milyen minőségben építik meg a házat,

- lehet e választani a burkolatokból,

- az ügyvédi költségek kit terhelnek,

- milyen szolgáltatások lesznek, amik plusz költséget jelentenek,

- ha fizetési zavarba kerülünk, mik a lehetőségek.

szintén a teljesség igénye nélkül.

7. Mikor vásároljunk? Én az építkezés kezdetét javaslom, mert ilyenkor tudunk a legjobban alkudozni és általában meg is kapjuk, természetesen a reális kereteken belül és még a teljes lakáslistából csemegézhetünk.

Az építkezés közepén már lehet egy képünk arról, hogy hogyan fog kinézni leendő otthonunk (szerkezetkész állapot), de ezt csak jó képzelőerővel megáldott vásárlóknak ajánlom. Itt már többnyire csak az alap fizetési lehetőségek vannak meg és előfordulhat, hogy a számukra legideálisabb lakás már elkelt.  

Az építkezés végén is lehet olcsóbban lakáshoz jutni, de akkor már csak a legrosszabb paraméterekkel rendelkező ingatlanok közül válogathatunk. Tapasztalataim szerint ilyenkor már csak a földszinti, sötét lakások vannak meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

.. ................................

.. mmmmm mmmmm,2010.02.23 16:11

médiákban nincs.. médiában, médiumokban