Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan zajlik az adás-vétel

2008.01.14

Tehát, ha sikerült kiválasztanunk a megvásárolandó ingatlant, akkor lép be a képbe az ügyvéd, aki az adás-vételi szerződést készíti.

Mindig a vevő állja az ügyvéd költségeit, ami jelenleg a kialkudott vételár 0,5-2 % a között mozog, de minimum 80.000,- forint. Ha nincs ismerős ügyvédünk, akiben megbízunk, érdemes több irodában is érdeklődni és ajánlatot kérni. Rengeteg ügyvéd van már a piacon, ezért nyugodtan érdeklődjünk, többnyire örülni fognak a megbízásnak.

Ezután a meglévő adatokból összeállít egy szerződés tervezetet, amit, ha az eladó elfogad, akkor már nincs akadálya az adás-vételnek. Általában 10%-os foglalót szoktak kérni a szerződés aláírásakor és a fennmaradó részre az előzetesen kialkudott opciók az irányadóak. Ilyenkor történik az ügyvédi munkadíj kifizetése is.

Ezután kerül sor a földhivatali érkeztetésre, ami szintén az ügyvéd feladata. Ez plusz 5.000,- forint körüli összeg. Ha hitelfelvétel is lesz, akkor a szerződés egy érkeztetett példányt kell a banknak prezentálni. 

Már széljegyen vagyunk, mint leendő tulajdonosok, így a jelenlegi tulaj már nem adhatja el másnak az ingatlant a beleegyezésünk nélkül, aki egyébként fenntartja tulajdonjogát a vételár teljes kiegyenlítéséig. (tulajdonjog fenntartás)

Ezek után már csak a fennmaradó összeg kiegyenlítése van hátra, ami szintén az ügyvéd jelenlétében történik. Ha egyéb feltétel nincs szabva a szerződésben, birtokba vehetjük az új otthonunkat.

Ne felejtsük el azonban a közművek pontos leolvasását és a kulcsátvétel napjáig történő rendezését.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ujlakastveszek@gmail.com

Hevesi János,2011.02.19 08:15

Az ügyvédi munkadíj mindig a vételárhoz kötött, ezért nem befolyásolja, hogy fizetünk - e foglalót vagy sem. A foglaló fizetése egyébként már a végleges szerződés keretein belül történik, ezért ez már tartalmazza az ügyvéd díját.

ujlakastveszek@gmail.com

Hevesi János,2011.02.19 08:02

Kedves Ilona! Amennyiben megegyeztek a tulajdonossal, keresse fel az eljáró ügyvédet. Miután az ingatlan eladójával egyeztették a szerződés pontjait és mindketten elfogadhatónak tartják, sor kerülhet az aláírásra. Itt a megbeszéltek szerint lehet fizetni foglalót (10%) + esetleg valamennyi előleget. A fennmaradó összeget és a szerződés végleges formáját pedig a lakás átadásakor, a teljes kiköltözés után szokták utalással rendezni. Amennyiben hitellel terhelt a lakás, akkor általában a 10% foglalón felül a hitel összegét szokták kérni előleg formájában. Dióhéjban ennyi, de mindenképpen konzultáljon a választott ügyvéddel. Amennyiben nincs, szívesen ajánlok megbízható kollégát, kérem emailben érdeklődjön effelől: hevesi.j@gmail.com Amennyiben további kérdése van, azt is nyugodtan felteheti itt. Jó vásárlást kívánok!

Romania

Szilveszter Ilona,2011.02.19 02:10


Szeretnek vasarolni Budapesten lakast,kerdesem : ha kesz penzel fizetek,szukseges-e a foglalo,vagy lehet egy vegleges szerzodest kotni es igy esetleg olcsobb lenne az ugyvedi koltseg